TÜM KATEGORİLER

Sıva Filesi

12-01-2019 15:15
Sıva Filesi
Sıva Filesi
Ülkemizde daha çok sıva filesi, mantolama filesi, donatı filesi, alçı filesi ve sıva donatı filesi olarak bilinir. Fiberglass yani cam tülü liflerinden dokunan gözenekli filelerin ısı ve bağlayıcı yardımıyla stabil hale getirilmesiyle elde edilirler. Cam elyaftan elde edilen iplikler dokuma tezgahları yardımıyla 4X4, 5X5 veya 2.5X2.5 gibi farklı gözenek aralıklarında dokunurlar. Bu haldeki fileler oldukça yumuşak olup 1000-3000 metre uzunluğundadır. Bu fileler daha sonra ısı işlem sırasında uygun bağlayıcı fikse edilirler. Bu esnada renk kazanırlar. Boyutları genelikle eni 1 metre boyu ise 50 metre şeklinde ayarlanıp paketlenir. Farklı ölçülerde üretimleri ile ilgili bir sorun yoktur.  
Sıva filelerinde beklenen alkali öncesi kopma mukavemetinin (ßf) alkali öncesi  36 (N/mm)  olması, alkali sonrası ise  20 N/mm olması beklenir.  Alkali şartlandırma ortamı olarak %5lik NaOH çözeltisi kullanılır. Cam elyaftan yapılmış sıva donatı filesi 28 gün bu çözelti bekletilir. Bekleme sonrası kopma mukavemetinin, öncesine göre %50 üstünde düşüş göstermemesi beklenir. Bu yöntem sıva filelerin kaliteleri ile ilgili deneysel veri sunar. 
Sıva Fileleri, başta ısı yalıtım sektörü olmak üzere su izolasyonu ve diğer bazı sektörlerde kullanılır. Biz burada yaygın kullanıldıkları bazı sektörlere değinelim. 
*Mantolama filesi olarak ısı yalıtım sistemlerinde. Isı yalıtım sistemlerin sıva donatısı olarak en yaygın kullanılan üründür. Tüm mantolama sistemlerinde sıvama harcı kullanıldığı tüm alanlarda kullanılır. Bu şekilde duvarda oluşacak herhangi bir çatlak oluşumunu engeller. Duvardan oluşacak çatlakları minimize ederek su ve diğer yabancı unsurları içeriye girmesi engellenir. Isı yalıtım levhası üzerine yapılacak sıvanın içerisine mutlaka sıva filesi konulması gerekmektedir. Aksi halde, bu yapılarda kılcal veya daha geniş çatlaklar oluşabilir. EPS ısı yalıtım levhası, xps ısı yalıtım levhası ve taşyünü gibi farklı levhalar üzerine uygulanır. 160 gram veya 165 gram olanlar Türkiye'de sıklıkla mantolama sistemlerinde kullanılır.  
*Asmolen altı filesi. Kat aralarında asmolen uygulaması yapılacaksa, asmolen blokların altına sıva filesi serilmek suretiyle alttan sıvama yapılması hedeflenir.  100 gram, 110 gram 120 gram, 130 gram, 145 gram, 160 gram veya 165 gram yoğun şekilde kullanılır. 
*Su izolasyon filesi: Sürme izolasyon filesi de denir. Sürme tarzı su izolasyonlarda yine çatlakları engellemek için kullanır. 40, 45 , 50 ve 60 gram gözenek aralıkları dar 2.5x2.5 ve 2.8x2.8 gibi özelliklerde bulunurlar. 
*Alçı Filesi olarak 75 gram beyaz renkli sıva fileleri kullanılır. İç cephe sıvaların düzgün ve çatlamaması hedeflendiğinden donatı elemanı olarak kullanılırlar. 
*Mermer filesi olarak mozaik veya mermer taşlarını bir arada tutmaya yararlar. 
 Sıva fileleri özelliklerine göre geniş bir fiyat aralığında satılırlar. Sıva filesi fiyatları ölçü ve kalitelerine göre farklılık arz etmektedirler. Ülkemizde yaygın şekilde Çin'den ithal edilmiş ürünler bulunur. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.